Ordsal Lane, Salford

Residential Projects - New Build

‘Bridgewater Place’ at Ordsall Lane is a mixed-use scheme on a prominent site in Salford. The scheme was developed through a continuous dialogue with the Local Planning Authority including the North-West Design Review Panel (Places Matter!), which aims to develop high quality design and places to live.

Due to the site being surrounded on all sides by roads, a perimeter block development became the early starting point for the concept. This form was broken down to open up views through the massing and to maintain a visual connection and relationship to the streetscape. The finalised design responds to the site context and generates a secluded, private terrace space for the residents at the centre of the proposal. The elevations are conceived in blue brickwork, with expressed framing to the built form. This expression touches the ground in key locations – typically to express entry points or key junctions.

Client: Fortis Developments Ltd
Value: £26 million
Status: In Planning
Units: 220 – split mix 1, 2 & 3 Bed
Ground floor commercial space / gymnasium 470m2

HIGHLY ACCESSIBLE URBAN SOLUTION

This proposal has been developed through close dialogue between the project team, client, other consulting bodies and the councils planning department.

The Orsdsall Lane project demonstrates a highly accessible urban solution that positively contributes to the rapidly evolving town and public realm.

• Maximise active frontage to streets
• Provide an exciting varied streetscape
• Make a positive contribution to the River Irwell, and Ordsall as a whole
• Enhance public realm to enhance existing
• Provide a development that users will be proud of, therefore enhance the area further

220 apartments, gym, retail space & onsite parking for 79 vehicles and 230 bicycles.

The building has been set back along Everard Street (in front of the gymnasium) to provide an area of public realm. High quality granite paving and feature lighting will be used alongside raised beds incorporating seating which help to create a more communal setting to encourage public use and create an active frontage.

We have expressed the form and return back down to the ground in a stilletto heal manner on feature corners, we also express entry points with double height glazing. These add a further level of excitement to the facade while emphasising these key areas of the building.

Feature corners & double height glazing work to produce a facade not easily forgotten

Location Name

Think We Can Help?

Contact Us Now
Share This